El primer bloc, http://www.llapisdecolors.blogspot.com és un quadern o diari de classe on tots els alumnes de l'Escola d'Adults "Els Tarongers" de Mataró hi pengen: documents, arxius amb imatges, experiències personals, etc. i les posen en comú.
L'últim que han publicat han estat "Històries i records" (2/6/11) on tots han escrit la història o el record personal més important a partir d'una pintura, d'un quadre determinat:
A la dreta hi ha un àlbum de fotografies on apareixen alumnes i professors de l'escola fent: sortides, celebrant la setmana cultural preparant diferents plats de diversos països, tallers (tai-chi, mandales, papiroflexia), festa de nadal, etc.
També hi ha un mur on els alumnes publiquen notícies, relats, històries i anecdòtes interessants.
Dins del blog hi ha altres blogs de l'escola a dfierents edats i etapes: la carpeta web, Farígola i romaní, Bits i Bytes, Tastets 2010, El rincón de la Mari i el bloc d'en Ciscu.
A més, trobem els enllaços com: CFA Els Tarongers, la Viquipèdia (cat./cast.), puzzles 1 i 2 de diferents imatges i nombre de peces per divertir-se una estona!
Com a apunt final sobre el bloc, apareix això: El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya vol estimular l’ús pedagògic dels mitjans audiovisuals i dels blocs d'aula a Internet als centres educatius de Catalunya, i fomentar l’aprenentatge dels llenguatges propis d’aquests mitjans. Per això considera adient convocar Mostra de Produccions Audiovisuals i Blocs Escolars.
L’objectiu d’aquests premis és afavorir l’educació en comunicació mitjançant la creació artística i crítica dels missatges audiovisuals en els nous formats digitals i l'ús de les eines anomenades 2.0 en els entorns webs.
La Mostra està dividida en quatre modalitats:
Fotografia.
Vídeo i televisió escolar.
Ràdio escolar.
Blocs escolars.
L’objectiu d’aquests premis és afavorir l’educació en comunicació mitjançant la creació artística i crítica dels missatges audiovisuals en els nous formats digitals i l'ús de les eines anomenades 2.0 en els entorns webs.
La Mostra està dividida en quatre modalitats:
Fotografia.
Vídeo i televisió escolar.
Ràdio escolar.
Blocs escolars.
Faig menció de la Mostra, ja que LLAPIS DE COLORS va ser al 2010 un dels blogs guanyadors a la Mostra de produccions audiovisuals i blocs escolars!!! Enhorabona!!!
M'ha agradat aquest bloc perquè és un bon exemple de bloc d'estudiant on els alumnes fan el treball de la matèria, retornen la feina al professor i interactuen amb atres treballs, compartint experiències, aprenentatges, emocions i sentiments.Han fet una bona feina i es nota.
El segon bloc, http://ticotac.blogspot.com ens explica que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan induint un accelerat procés de canvi social en tots els àmbits de la nostra vida: les relacions, el treball, l'aprenentatge...
El propòsit d'aquest bloc, creat per Jordi Vivancos (Llicenciat en Pedagogia, professor d'Ensenyament Secundari i formador en TIC) és el d'aportar elements per a la innovació educativa des de la perspectiva pedagògica de les tècniques de l'aprenentatge col·laboratiu i la creació de coneixements en xarxa (TAC).
A la part central del bloc hi ha una presentació power point amb imatges de com treballar les Ciències a partir de les TAC i en dóna exemples. Hi ha d'altres presentacions de diferents temes per a utilitzar com a exemples: "Mediambient", "Assessorament TAC", "L'aparell circulatori", "Tertúlies Culturals", etc.
També explica la importància d'Internet i d'aprofitar els recursos que ens ofereix per a l'ensenyament-aprenentatge de les Ciències.
Destaca que aquest ampli ventall de recursos de les TAC a Internet obre nous horitzons a la programació didàctica i a orientar l'aprenentatge a través de problemes i situacions reals.
A la part dreta hi ha l'apartat darreres aportacionsque és la feina penjada al bloc, totes en relació amb el tractament de les noves tecnologies i que tot usuari pot consultar:
- Aprenentatge autèntic i web 2.0
- Fonts primàries en l'educació digital
- Metàfores de la Pedagogia quotidiana
- National Educational Technology Plan 2010: el Pla TAC dels EEUU
- Mapa del Tresor pedagògic. Aquesta aportació m'ha cridat l'atenció i he clickat. Jordi Vivancos diu que els mapes, cartogràfics o conceptuals, són uns magnífics instruments visuals per a representar el coneixement i facilitar la orientació espacial i/o conceptual. Per il·lustrar aquesta idea, adjunta (amb un vídeo) El mapa de la Innovació Pedagògica, elaborat per l'Académie de Paris. És una invitació a un viatge poètic pels territoris sovint poc coneguts de la Pedagogia:
http://youtu.be/JrtJ0pLUYscEn ell hi apareixen paraules com: Els esculls de la Renúncia, sorres movedisses de la Rutina, Pantans del Desànim, Pic del Problema, Monstre de la Rigidesa, Heterogeneïtat del Bosc, Vaixell de l'Equip, Sirenes de la Innovació, Remolí de l'Experimentació, els Períodes de la Formació, etc. M'ha semblat molt curiós i no sabia que existia un mapa pedagògic expressat amb temàtica marítima.
- Gèneres per als continguts educatius
- Wiki sobre la competència digital
- La Viquipèdia supera els 100.000 articles!
- etc.
És un bloc molt interessant que tracta un tema de molta actualitat en el món de l'Ensenyament, com són les TAC i on hi poden intervenir els professors i persones de l''àmbit educatiu, en forma de comentari, però bàsicament el bloc va dirigit a docents de secundària de làmbit de Ciències.
El tercer bloc que m'ha agradat és http://blog.cat , una xarxa on s'apleguen diferents blogs, però jo m'he centrar en el "Racó català" http://www.racocatala.cat. Aquí s'hi troben tot un seguit de notíciesde tots els àmbits: política, societat, internacional, etc. (pertany a la pestanya ACTUALITAT).
El bloc "Racó català" serveix com a punt d'informació on et pots registrar i passar a ser "raconaire" i col·laborar penjant notícies, articles, participant en els fòrums...
Actualment hi ha 19.653 raconaires i 462 persones connectades en aquest moment.
"Racó català" s'estructura en 4 grans blocs: actualitat, fòrums, comunitat d'usuaris i agenda.
També hi ha un apartat a la dreta d'enquestes on la gent pot votar (en aquest cas, la pregunta és sobre política), hi ha els FÒRUMS: d'actualitat, campanyes i projectes, esports i oci, informàtica, llengua, literatura i història, miscel·lània, música, cinema, art i espectacle, política, ciència i tecnologia, internacional, sexe, economia, viatges, frikonaires, suggeriments i comentaris.
A AGENDA apareix el calendari i actes diversos com: concerts, presentacions, altres...de diferents llocs de Catalunya.
El que m'ha cridat l'antenció de la pàgina és que dilluns passat (4/7/11) van estrenar una secció que es diu "Amb un parell" que és una nova tira còmica dibuixada per "Gargotaire". Tres cops per setmana apareixerà al lateral de Racó català. Les seves vinyetes tractaran temes d'actualitat des del punt de vista d'un webcòmic. Com diu ell mateix a la vinyeta de presentació:

És un blog molt complet i divers, adreçat a tots els públics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada